Header image alt text

Espanja

Espanja kohde ja matkailutietoa.

Madrid

Espanjan pääkaupunki Madrid on samalla myös koko Espanjan suurin kaupunki. Madrid on Euroopan Unionin kolmanneksi suurin kaupunkin. Suurempia ovat vain Lontoo ja Berliini. Asukkaita Madridissa on yli kolme miljoonaa ja lähiympäristö mukaan lukien yli viisi miljoonaa.

Sijainti
Madrid sijaitsee aivan keskellä Espanjaa joka taas kuuluu Iberian niemimaahan. Iberian niemimaa on aivan Euroopan luoteis reunalla ja siellä sijaitsee Espanjan lisäksi Portugali. Madrid sijaitsee vuoristossa Madridin itsehallintoalueella reilut 660 metriä merenpinnan tason yläpuolella.

Ilmasto
Ilmasto on mannermainen Välimeren ilmasto. Kesäpäivät ovat melko kuumia ja lämpötila on yleisesti yli 30 astetta usein jopa 40 astetta. Johtuen ohuesta ilmasta ja korkeasta sijainnista yöt ovat viileitä myös kesällä. Yölämpötila ovat kesällä yleensä hiukan alle 20 astetta. Sademäärät jäävät kesällä vähäisiksi (10mm). Talvella (joulu-tammikuu) päivälämpötila laskee kymmenen asteen paikkeille ja öisin lämpötila on asteen pari lämpimän puolella. Talvella sataa vähän enemmän kuin kesällä.

Nähtävyydet:

 • Paseo del Pradon kolme museota: Reina Sofía, Prado ja Thyssen-Bornemisza
 • Almudenan katedraali
 • kuninkaallinen palatsi
 • Debodin temppeli
 • Buen Retiron puisto
 • Puerta de Alcalá

Perustietoja Madridista:
Asukasluku: 3,2 Miljoonaa (5,1 Madridin Metropoli)
Aikavyöhyke: Keski-Euroopan aika. Sama kuin Ruotsissa eli tunnin Suomen jäljessä. Kesäaika käytössä.
Pinta-ala: 600 neliökilometriä.
Suuntanumero: Espanjassa 91, Suomesta soitettaessa +3491 eli 34 (Espanja) 91 (Madrid)

Madridin kulttuurinen sydän
Madrid on kiistatta Espanjan kulttuurinen sydän, jossa taidetta, musiikkia ja teatteria löytyy joka nurkan takaa. Kaupungin lukuisat teatterit, konserttisalit ja oopperatalot tarjoavat unohtumattomia esityksiä, olipa kyseessä perinteinen flamenco-esitys tai moderni tanssiesitys. Madridissa myös järjestetään vuosittain kansainvälisesti tunnettuja kulttuurifestivaaleja, kuten Madridin Flamencofestivaali ja Matadero Madrid -kulttuurikeskuksen tapahtumat, jotka houkuttelevat taiteen ystäviä ympäri maailman.

Gastronominen nautintojen pääkaupunki
Madrid on myös gastronominen nautintojen pääkaupunki, jossa voi kokea espanjalaisen keittiön parhaita puolia. Kaupungin lukuisat tapas-baarit, ravintolat ja markkinat tarjoavat herkullisia makuja, kuten paikallisia tapaksia, chorizoa, jamón serranoa ja tuoreita mereneläviä. Madridin ravintolakulttuuri on monipuolinen, ja kaupunki onkin tunnettu innovatiivisista ravintoloista, joissa moderni ruoanlaitto kohtaa perinteiset espanjalaiset maut.

Eläväinen yöelämä ja fiesta-kulttuuri
Madridin yöelämä on kuuluisa ympäri maailman, ja kaupunki herää eloon auringon laskettua. Malasaña, Chueca ja Huertas ovat alueita, joilla voi kokea vilkkaan ja monipuolisen baarikulttuurin. Madridin yökerhot tarjoavat musiikkia ja tanssia eri genreistä, ja kaupungin klubeilla voi nauttia aamuun asti kestävistä juhlista. Lisäksi Madrid tunnetaan myös lukuisista festivaaleista ja karnevaaleista, kuten San Isidron juhlista ja Madrid Pride -tapahtumasta, jotka houkuttelevat kävijöitä ympäri maailman.

Urheilun ja jalkapallon intohimo
Madrid on myös tunnettu urheilun intohimostaan, erityisesti jalkapallosta. Kaupungissa sijaitsee kaksi maailmankuulua jalkapalloseuraa, Real Madrid ja Atlético Madrid, joiden väliset ottelut herättävät suurta intohimoa ja jännitystä. Santiago Bernabéu -stadion ja Wanda Metropolitano -stadion ovat suosittuja vierailukohteita jalkapallofaneille. Lisäksi Madridissa järjestetään vuosittain tennisturnaus Madrid Open, jossa maailman parhaat pelaajat ottavat mittaa toisistaan.

Linkkejä

Visit Madrid -virallinen matkailusivusto tarjoaa kattavan yleiskuvan Madridista, nähtävyyksistä, kulttuurista ja tapahtumista: Linkki

Matkaopas.fi -sivusto tarjoaa suomenkielistä tietoa Madridin nähtävyyksistä, aktiviteeteista, ruokakulttuurista ja vinkkejä matkailijoille: Linkki

Madrid Suomi-Seuran verkkosivut tarjoavat tietoa Madridin suomalaisyhteisöstä, tapahtumista, palveluista ja hyödyllisistä linkeistä: Linkki

TripAdvisorin Madrid-sivu tarjoaa matkailijoiden arvosteluja ja suosituksia Madridin nähtävyyksistä, ravintoloista, hotelleista ja aktiviteeteista: Linkki

Lonely Planetin Madrid-opas tarjoaa kattavan englanninkielisen tietopaketin Madridista, sen nähtävyyksistä, historiaa ja käytännön vinkkejä matkailijoille: Linkki

4 Comments

 1. Ole sanoo:

  Madrid ei mielestäni tarjonnut oikeastaan mitään mielenkiintoista ja ainutlaatuista, ja suurin pettymys oli, että usein sain varsin huonoa palvelua englanniksi. Monet joko eivät englantia osanneet, tai sitten vaan halusivat muuten vastailla espanjaksi, jota itse en paria sanaa enempää osaa.Etenkin ravintoloissa oli toisinaan hankalaa asioida, kun ruokalistat oli vaan espanjaksi, eikä kukaan osannut selittää, mitä ruokia oli valittavissa.

 2. Madridiin pettynyt sanoo:

  Vaikka Madrid siis onkin EU:n kolmanneksi suurin kaupunki, ei se mielestäni tarjoa samassa määrin nähtävyyksiä ja puuhaa. Lontoo, Pariisi, Rooma ja jopa Praha ovat huomattavasti mielenkiintoisempia kaupunkeja. Kesällä Madridissa ainakin on aivan liian kuumaa, vaikka me suomalaiset rakastammekin saunaa. Lisäksi jossain määrin tympäännyin siihen, etten tahtonut englannin kielellä saada palvelua, tuli ihan naapurimaan Ranskan maaseutu ja pikkukaupungit mieleen. Ihmiset tosin oli ystävällisiä, mutteivät halunnet kommunikoida kuin espanajaksi.. Itse en taas espanjaa juurikaan osaa, joten tuli hieman orpo olo.

 3. Sirkka sanoo:

  Ai jaa,itse taas olen ihan toista mieltä. Madridista löytyy vaikka mitä jännittävää puuhaa ja kivaa katseltavaa, kunhan osaa etsiä. Noiden kolmen kuuluisan museon muodostaman trion lisäksi kehoittaisin vierailemaan edes Debodin temppelillä, joka on Egyptistä tuotu muinainen, kaunis temppeli. Jos kirpparit vetävät puoleensa, muista käydä El Rastron ulkoilmakirpputorilla, josta löytyy kaikenlaista mukavaa aina elektroniikasta vaatteisiin ja koristeisiin.

 4. Pia sanoo:

  Kiva flamncopaikka olisi haussa syyskuista lomaa varten, osaako joku suositella loistavaa mestaa Madridissa? Olisi myös sitten tärkeää tietää pitääkö liput varata ennakkoon vai saako niitä aina oveltakin ennen näytöstä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *